Kenia – monipuolinen Afrikan helmi

Kenia – monipuolinen Afrikan helmi

Päiväntasaajalla sijaitseva Kenia tarjoaa matkaajalle monenlaisia elämyksiä modernin miljoonakaupungin Nairobin kiireestä Mombasan upeisiin hiekkarantoihin, ja tietenkin lukuisten luonnonpuistojen safarimatkoihin. Ystävälliset ihmiset, kirkas auringonpaiste ja upeat luonnonmaisemat tekevat Keniasta matkakohteen, jota ei kannata jättää väliin.

Nairobi

Miljoonakaupunki Nairobi on itäisen Afrikan keskus. Viimeisen viidentoista vuoden aikana kasvojenkohotuksen läpikäyneestä kaupungista voi löytää lähes kaiken, mitä maailmassa on tarjolla. Kenyatta International Conference Center (KICC), joka sijaitsee kaupungin finanssialueella, tarjoaa katoltaan näkymät koko Nairobin ylle. Westlandsin alueella sijaitsee useita illanviettoon sopivia paikkoja, kuten Havana ja Gypsy’s tai yökerho Black Diamond.

Kenialaiset pukeutuvat näyttävästi lähtiessään illalla ulos, joten Nairobin yöelämästa nauttiakseen kannattaa nähdä hieman vaivaa, ettei yökerhon ovelta käännytetä lenkkareiden tai farkkujen takia pois. Gigirin alueella sijaitseva Village Market -ostoskeskus on Nairobin, ellei koko Itä-Afrikan hienoin, ja siellä voi shoppailun lisäksi pelata minigolfia, käydä vesipuistossa, tai iltaisin nauttia live-musiikista ja italialaisesta jäätelöstä.

Pimeän tullen Nairobissa on parasta liikkua taksilla, jonka matkan hinta sovitaan kuskin kanssa etukäteen. Useilla taksifirmoilla on tarkat hinnastot, joita noudatetaan, mutta taksimittareita ei juuri ole. Päiväsaikaan voi ottaa minibussin, eli matatun, jonka kyyti on melko hurjaa, mutta luotettavaa. Matatut ovat yksityisomistuksessa, joten hinnat saattavat vaihdella hieman, mutta ovat usein noin kymmenesosan taksin hinnasta.

Mombasa

Tämä rannikkokaupunki on monille suomalaisille tuttu Taiskan Mombasa-kappaleesta. Se on Kenian toiseksi suurin kaupunki, ja Mombasan rannat ovat sekä kansainvälisten että kenialaisten matkustajien suosiossa. Hieman kaupungin ulkopuolella on lukuisia rantahotelleja, joissa voi valita joko puoli- tai täysihoidon. Kaupungissa voi nähdä arabivaikutteita, ja siellä on enemmän muslimeita sekä myöskin hinduja kuin esimerkiksi Nairobissa. Uskonnot elävät kaupungissa kuitenkin sulassa sovussa, eikä turistin tarvitse murehtia esimerkiksi vaatetuksensa vuoksi.

Mombasan vanhakaupunki on tunnettu kauniista parvekkeistaan, ja kapeilla kaduilla kävellessään saattaa tuntea olevansa jossain Etelä-Euroopan kaupungissa. Mombasan tunnetuin nähtävyys, linnake Fort Jesus, sijaitsee vanhankaupungin kupeessa. Portugalilaisten vuonna 1593 rakentama linnake, kuten myös vanhakaupunki, kuuluu UNESCO:n maailmanperintökohteiden listalle, ja kauniissa linakkeessa tehdään myös tutkimustyötä alueen historian kartoittamiseksi. Mombasassa on myös useita hindutemppeleita, joiden väriloisto tekee niista vierailun arvoisia.

Hell’s Gate National Park ja Lake Naivasha

Safari kuuluu asiaan matkatessa Keniassa. Perinteisen autosafarin lisaksi eläimiä on mahdollista katsella vaikkapa veneestä tai pyörän selästä. Nairobista noin puolentoista tunnin päässä sijaitseva Lake Naivasha -järvi antaa tähän mahdollisuuden. Lake Naivashalla voi vuokrata veneen, jolla pääsee lähelle virtahepoja, jotka päivisin eivät juuri vedenpinnan päälle nouse. Veneellä voi myös ajaa Crescent Island -saaren ympäri, ja nähdä seeproja, kirahveja, vesipukkeja ja puhveleita.

Lake Naivashan rannalla voi telttailla ja öisin rannalle syömään nousevat virtahevot tulevat joskus hyvinkin lähelle. Esimerkiksi Camp Carnelleys -leirintäalueella voi yöllä nähdä muutaman metrin päässä ruokailevan virtahevon, joka on onneksi sähköaidan takana. Virtahepo on arvaamaton eläin, ja onkin vastuussa useamman ihmisen kuolemasta Afrikassa kuin mikään muu nisäkäs.

Hell’s Gate National Parkissa kannattaa vuokrata puiston portilta polkupyörä. Säikymmätkään eläimet eivät hermostu polkupyörän näkemisestä yhtä paljon kuin autosta, ja pyörällä pääsee myös kulkemaan tieverkoston ulkopuolella. Ihmiselle vaarallisia eläimiä ei Hell’s Gatesta löydy, joten pyöräily on todella turvallista. Piknikpaikoilla vartiota pitävät paviaanit, jotka saattavat silmän välttäessä napata pöydästä matkailijan lounaan.

Aberdare National Park

Aberdare National Park sijaitsee noin sadan kilometrin päässä Nairobista. Safarimatkalle puisto on suhteellisen halpa, ja siellä on paljon alueita, joissa voi nousta ulos autosta jaloittelemaan tai vaikkapa uimaankin. Silti siellä on suhteellisen helppo nähdä esimerkiksi leijonia, elefantteja ja leopardeja. Puiston sisällä sijaitsee Kenya Wildlife Servicen mökkejä, joiden hintataso on paljon alhaisempi kuin yksityisten hotellien, mutta ne on usein varattu kuukausiksi etukäteen.

Puistoihin voi vuokrata auton, jota itse ajaa, tai sitten auton ja kuljettajan. Kuljettajat tietävät usein parhaat paikat eläinten näkemiseen, mutta toisaalta näissä autoissa on usein monta seuruetta mukana, jolloin mielenkiinnon kohteet eivät välttämättä mene yksiin. Jos itse toimii kuskina, kannattaa opiskella puiston karttaa ja suunnitella reitti etukäteen. Kannattaa myos varautua lähtemään puistosta hyvissä ajoin ennen pimeän tuloa, sillä täysin vailla valaistusta olevaan puistoon on helppo eksyä jo seitsemän aikaan illalla.

Lentolippuja tai hotelleja varatessasi, älä unohda luottokorttiasi. Käyttämällä korttiasi voit ansaita palkintopisteitä, jotka auttavat sinua vaikkapa kohti seuraavaa ulkomaanmatkaasi.

(Kuva: flickr / Liz11685)Tykkäsitkö? Anna plussaa:

Jätä kommentti

>